עקשנות בכתב היד
|
||||
|
|
||||
|
גרפולוגיה בלימוד עצמי פורטל גרפולוגיה מזמין אותך להרשם ולקבל כל שבוע שיעור קצר בגרפולוגיה אל המייל שלך. |
||||
|
|
- מהי עקשנות?
- סיבות המביאות אדם לנהוג בעקשנות
- המחיר שעקשנות עלולה לגבות
- העדר עקשנות
- כיצד עקשנות מתבטאת בכתב היד שלנו?
- שימושים לאיתור עקשנות בכתב היד
האם קל לאתר עקשנות אצל אנשים אחרים: בן זוג, חבר, הורה או ילד? קל מאוד. לעומת זאת, כמה קשה לאתר עקשנות בעצמנו? הרבה יותר קשה. במאמר זה נבחן מהי עקשנות, נדון בסיבות אפשריות לעקשנות ונלמד כיצד ניתן לראות זאת בכתב היד שלנו.
מהי עקשנות?
הגדרה של עקשנות יכולה להיות: סרובו של אדם לשנות את דעתו לגבי רעיון או פעולה שהוא עומד לבצע וללא הסבר לסיבת ההתנגדות או ללא הסבר רציונאלי.
כמו בתחומים אחרים, אנשים בדרך כלל שואפים להגיע לנקודת איזון: במצב שבו אנו מתעקשים על מה שחשוב לנו באמת ומוותרים על מה שלא חשוב, תוך התחשבות באנשים אחרים. נקודת איזון זו נקראת פעמים רבות אסרטיביות. בעצם, השאיפה של רובנו היא להיות אסרטיביים ובכך להשיג את המטרות הרציונאליות שלנו.
סיבות המביאות אדם לנהוג בעקשנות
אם השאיפה היא להגיע לאיזון ועדיין אנו נתקלים באנשים רבים הנוהגים בעקשנות, ננסה לברר מה יכולות להיות הסיבות המביאות אדם לנהוג בעקשנות? מה יכולות להיות הסיבות שהן אינן רציונאליות או שהן אינן מובנות לזולת?
1.עקשנות מתוך הזדהות רעיונות עמוקה. נקודת המוצא של אנשים אלו היא כי בחיים אין הרבה מקום לרגשות, ישנן עובדות והחלטות מקבלים בעזרת עובדות בלבד. לכן שינוי הדעה של אדם מסוג זה מחייבת הצגת הוכחה המעוגנת בעובדות. העקשנות במקרה זה היא רעיונית וגורפת ואין כאן מקום להתפשרות - יש שחור או לבן, נכון או לא נכון.
2.עקשנות מתוך חוסר בטחון עצמי. מדובר בפחד להיתפס כלא חשובים. ישנם אנשים הנוטים לחשוב כי אנשים אחרים יפרשו את ההסכמה שלהם ככניעה ובכך יהפכו ללא חשובים. הפתרון שהם מוצאים הוא התעקשות. העקשנות מביאה למראית עין עמדה חדשה, כביכול: אני עומד על דעתי. אך בפועל העקשנות במקרה כזה אינה בעלת הקשר מעשי ביחס לבעיה כזו או אחרת אלא הדיפת תחושת חוסר בטחון בלבד.
3.עקשנות מתוך מצוקה – מדובר באנשים אשר חווים מצוקה קשה, הן על רקע זמני והן על רקע מתמשך. האדם הנמצא במצוקה בדרך כלל לא מודע להתנהגותו הנוקשה, כאשר הוא עסוק בחווית המצוקה האישית שלו. לעיתים המצוקה נובעת ממקור מעשי כגון פחד קיומי, שינויים קיצוניים כגון איבוד מקום עבודה פתאומי וכדומה. לעיתים מדובר בצורת חשיבה היוצרת מצוקה כגון אי השלמה עם תופעות בטבע כמו שהן (הזדקנות, מוות וכו') לעיתים זוהי מחאה על קיום מסגרות קיימות (התנעות מלקבל העול וחובותיה של החברה, פחד מהסתגלות לחברה וכו'). בפועל אדם כזה מביע עקשנות בעצם כהצגת "מר גורלו" לאנשים אחרים: כדי להשיג תשומת לב, כדי להשיג סיוע מאנשים אחרים, מתוך חוסר אונים או מתוך רצון להשיג תחושת שליטה.
4.עקשנות כמענה לאימפולסיביות עצמית. כאן מדובר באנשים שהם אימפולסיביים מטבעם. כאשר האימפולסיביות מתנגשת עם האיסורים החברתיים והמשפחתיים, נוצר קונפליקט: האם להיכנע לרצונות הפנימיים במחיר: אי קבלה חברתית או האם לעצור את הרצונות הפנימיים ע"י בקרה עצמית מוגברת (המחיר: חוסר טבעיות)? הבקרה העצמית והמעצורים אשר מדכאת במידת מה את האימפולסיביות יכולה להיתפס כעקשנות. הבקרה יכולה גם להעשות ע"י צורך להסוות סודות מאנשים אחרים. סוג עקשנות זה הוא אופייני מאוד למתבגרים.
המחיר שעקשנות עלולה לגבות
המחיר שאנשים עקשנים עלולים לשלם במהלך חייהם יכול להתבטא ביצירת עימותים באופן תמידי, אבדן של גמישות התנהגותית וחשיבתית, אבדן האובייקטיביות, הקטנת היכולת ללמוד מאנשים אחרים, קושי להתמודד עם שינויים ועוד ועוד. המחיר הוא לעיתים כבד, בעיקר בעידן הגמיש והמודרני של ימינו. ננסה להבין מהי עקשנות ומהן הסיבות שאנשים נוהגים בעקשנות.
העדר עקשנות
גם במצב של העדר עקשנות מדובר בחוסר איזון. חוסר האיזון הוא הפוך מהמוזכר לעיל, זהו מצב שבו האדם נדרש להתעקש כדי להגיע להישגים ולמלא את רצונותיו ולא עושה כן, הוא מוותר.
מסתבר כי אותן הסיבות שמביאות אנשים לעקשנות יכולות להביא גם לקצה השני, לותרנות:
העדר עקשנות מתוך העדר הזדהות רעיונית. המאפיין אנשים אלו הוא סגנון חשיבה גמיש, אין להם בדרך כלל דעות נחרצות. מבחינתם הכל יכול להשתנות לפני המצב, הרגע וההקשר, מעין "זרימה עם החיים".
וגם: העדר עקשנות הנובעת מחוסר בטחון עצמי, העדר עקשנות הנובעת ממצוקה, העדר עקשנות בשל אימפולסיביות עצמית וגם העדר עקשנות הנובעת מעייפות, מתוך רצון להימנע משינויים והעדר עקשנות הנובעת מרצון להימנע מקונפלקטים ועימותים עם אנשים אחרים.
כיצד עקשנות מתבטאת בכתב היד שלנו?
דוגמאות ו"בחן את עצמך" בנושא עקשנות
לעקשנות ישנם כמה מרכיבים בכתב, אך המרכזי שבהם הוא שימוש בזוויות.
ואין מדובר בנטייה הכתיבה שלעיתים נקראת זווית הכתיבה (ימנית ישרה או שמאלית).
בתמונה א' מוצגות שלוש צורות כתיבה המחברות שני קווים באופן שונה.
באיור מספר 1 אנו רואים חיבור שני הקווים היוצר זווית. זווית זו היא חדה ומחודדת.
באיור מספר 2 אנו רואים כי החיבור בין שני הקווים יוצר זווית שאינה חדה מאוד והיא נקראת זווית מעודנת או זווית נמרצת.
באיור מספר 3 אנו רואים כי חיבור הקווים כבר אינו דומה לזווית אלא דומה יותר לקער (מלשון קערה) כלומר הוא יותר מעוגל מאשר זוויתי.
מידת והיקף העקשנות יכולים להימדד בכתב היד ככל שהזווית היא חדה יותר, מופיעה באופן ניכר יותר בכתב ואף מופיעה במקומות שאינם מקובלים לקיום הזווית על פי התקן הרשמי. חשוב להוסיף כי גרפולוג מומחה מוסגל להצביע על מצב בו העקשנות מפריעה לכותב בדרכו להצלחה ואף מהם המניעים לעקשנות אצל הכותב, כפי שהוזכרו לעיל.
בתמונה ב' נוכל להתרשם מרצף כתוב של האות מ' אשר נע מצד ימין - כתב בעל פוטנציאל לעקשנות ועד צד שמאל - כתב בעל נטיה לותרנות, בו האות מ' משטתחת והופכת למעין חוט. האות החוטית מצביעה על אדם בעל פוטנציאל לגמישות מופרזת ולכן גם להעדר עקשנות.
חשוב מאוד להסביר כי לעולם אין להגיע למסקנות בכתב היד על סמך סימן אחד בודד. חובה תמיד לבחון מספר סימנים ומספר מרכיבים בכתב.
בתמונה ג' מוצגת המילה "השטחים". באותיות ש' ו-ט' מופיעה זווית חדה בתחתית האות וזאת במקום קער שאמור להופיע באופן תקני. באות ש' ישנה זווית גם בחלקו העליון של האות וזאת במקום קמר האמור להופיע באופן תקני. לאדם אשר מילה זו נלקחה מתוך עמוד כתב ידו המלא, נטיה להיות עקשן. הוא מתאמץ לשמור על קור רוח ומתאמץ לשדר בטחון עצמי לאנשים אחרים למרות שנראה כי העקשנות שלו נובעת דווקא מתוך מצוקה בחיי הרגש. כלומר, ישנה מצוקה רגשית, והוא בוחר בעקשנות כדי להסוות את הקושי הרגשי מאנשים אחרים. נראה שהוא מצליח להציג עמדת בטחון עצמי טובה לאנשים אחרים אך המחיר על כך הוא הקושי הרגשי שהכותב חווה בינו לבין עצמו.
שימושים לאיתור עקשנות בכתב היד
שימוש נפלא באיתור סיבת העקשנות יכול להיות להורים עם ילדיהם. כאשר ההורה מאתר את סיבת העקשנות של ילדו, אם זו קיימת, הוא יכול פעמים רבות לסייע לילדו להקטין מצוקות, להיפטר ממחסורים ולהגביר את רמת הבטחון העצמית של ילדו. באופן דומה גם מנהל יכול לאתר עקשנות אצל עובדיו הנאמנים ולסייע להם להגביר תפוקה.
לסיכום, במאמר זה סקרנו סיבות ודרכים לזיהוי עקשנות. למדנו שגרפולוגיה ככלי מסייעת לנו באיתור מידת ואופי העקשנות. איתור קיום וסיבת העקשנות עשויה לסייע במקרים שונים: בקשר בין הורים וילדים, בקשר בין למנהלים ועובדים בארגונים ולכל אדם המעוניין להשיג מודעות לגבי עצמו.
© כל הזכויות שמורות לגליה בר שלום
___
מתחתנים? פותחים עסק ביחד? לקריאה על נושא התאמה זוגית ועסקית בעזרת גרפולוגיה לחץ כאן
זקוק/ה לייעוץ קריירה איכותי וממוקד? מלא/י את הטופס משמאל ונחזור אליך בהקדם.
(עדכון אחרון: 14/06/2012)